Srbiji 2,4 milijarde evra od EBRD-a

Bez autora
Nov 24 2010

Od početka rada u Srbiji 2001. godine, Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je oko 2,4 milijarde evra različitim sektorima srpske privrede, kroz više od 120 projekata. U ovoj godini, ta međunarodna finansijska institucija Srbiji je odobrila skoro 500 miliona evra, kroz 15 projekata, dok je tokom prošle godine odobreno 425 miliona evra, kroz 14 projekata. Prioritet EBRD je podrška izgradnji infrastrukture u Srbiji, posebno Koridora 10. Ta institucija aktivna je i u finansijskom sektoru, pošto je pružila podršku značajnom broju banaka, zatim energetskom sektoru i poljoprivredi. Posle izmena određenih zakona, EBRD bi u narednoj godini trebalo da počne da izdaje dinarske obveznice u Srbiji, a sredstva, prikupljena na taj način, bila bi u vidu zajmova, ponuđena srpskim preduzećima. To bi bio jedan od instrumenata koji će ojačati dinarsko tržište kapitala. Srbija bi, posle Rusije, Poljske i Rumunije, trebalo da bude četvrta zemlja u kojoj će EBRD izdavati obveznice.

Srbiji 2,4 milijarde evra od EBRD-aEvropska banka za obnovu i razvoj odobrila je, od 2001. godine, oko 2,4 milijarde evra, različitim sektorima srpske privrede, izjavila šefica Kancelarije EBRD u Beogradu, Hildegard Gaček.

Od početka rada u Srbiji 2001. godine, Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je oko 2,4 milijarde evra različitim sektorima srpske privrede, kroz više od 120 projekata, izjavila je šef Kancelarije EBRD u Beogradu, Hildegard Gaček.

Gaček je, prilikom predstavljanja Izveštaja EBRD o tranziciji, navela da je, u ovoj godini, ta međunarodna finansijska institucija Srbiji odobrila skoro 500 miliona evra, kroz 15 projekata, dok je tokom prošle godine odobreno 425 miliona evra, kroz 14 projekata.

Prema rečima Gaček, prioritet EBRD je podrška izgradnji infrastrukture u Srbiji, posebno Koridora 10.

Ta institucija aktivna je i u finansijskom sektoru, pošto je pružila podršku značajnom broju banaka, zatim energetskom sektoru i poljoprivredi.

Šef kancelarije EBRD najavila je da bi, posle izmena određenih zakona, EBRD u narednoj godini trebalo da počne da izdaje dinarske obveznice u Srbiji, a sredstva, prikupljena na taj način, bila bi u vidu zajmova, ponuđena srpskim preduzećima.

Gaček je napomenula da bi to bio jedan od instrumenata koji će ojačati dinarsko tržište kapitala i dodala da bi Srbija, posle Rusije, Poljske i Rumunije, trebalo da bude četvrta zemlja u kojoj će EBRD izdavati obveznice.

Predstavljanju Izveštaja o tranziciji prisustvovao je i guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik